headerphoto

Japanse groene thee

japanse groene theeBij het woord thee denken we bijna automatisch aan Azië. Reeds geruime tijd staat de plant bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en gezonde uitwerking op het menselijk lichaam. Het zal dan ook niemand verbazen dat thee de op 1 na meest populaire drank is, en alleen water voor zich moet laten.

De oorsprong van thee is in feite Chinees. De plant werd daar gecultiveerd als een geneesmiddel. Zelfs toen al zag men dus heil in de groene blaadjes! Men had zoveel vertrouwen in de geneeskundige krachten van groene thee, dat het oorspronkelijk als geneesmiddel en niet als drank aangeboden werd. Nadat het drinken van thee ingeburgerd was bij Boeddhistische priesters, besloten deze om het in de 8ste eeuw ook naar Japan uit te dragen. Daar ontwikkelde het theedrinken zich verder, en de rest is geschiedenis.

Men moet ook onderscheid maken tussen groene en zwarte thee. Vreemd genoeg komen beide van dezelfde plant, het zijn dus geen aparte blaadjes! Het verschil zit in het verwerkingsproces. Zwarte thee zoals Earl Grey komt voort uit een theeblaadje dat in de zon is gelegd nadat het gekneusd is. Hierdoor zal er zuurstof toegevoegd worden aan de inhoud van het theeblaadje, waardoor er fermentatie zal optreden. Vervolgens draaien en stomen de producenten het blaadje, waarna het gemalen of gebroken zal worden.Groene thee wordt het blad onmiddellijk na het plukken heel kort maar hevig gestoomd. Hierdoor zal het fermentatieproces geen kans maken, en het blaadje zijn unieke natuurlijke smaak behouden. Daarna kan men het blaadje malen, breken, maar ook rollen of draaien.

Thee is buiten zijn geneeskrachtige eigenschappen ook nog een gezonde toevoeging aan je leven voor een andere reden. Ook afslankende eigenschappen worden aan de magische plant toegewezen. Bij een gezond dieet past dus perfect een dagelijks kopje groene thee.