headerphoto

Groene thee kanker

kanker groene theeKanker is een dreiging waar we ons bewust van moeten zijn. Tot op heden is er nog geen effectieve manier om kanker te voorkomen. De wetenschap is wel al zover dat ze streven om de kankercellen te detecteren in een vroeg stadium, en dan de groei te belemmeren. Maar het is onmogelijk om iedere mens periodiek te gaan controleren op de aanwezigheid van kankercellen. Tot er een goedwerkend bewezen vaccin is tegen kankercellen, moeten we onszelf verdedigen.

In de kankerbestrijdende voeding neemt groene thee een zeer belangrijke plaats in. Het is inderdaad in groene thee dat men de meeste anti-kanker moleculen gaat aantreffen. Het gaat hier om catechines. Deze vertegenwoordigen maar liefst 33% van het gewicht van een doordeweeks theeblaadje.

Deze catechines gaan zich verzetten tegen de verschillende manieren waarop kankercellen zich gaan ontwikkelen. Een van de meest interessante eigenschappen zijn toch wel de EGCG of epigallocatechine-gallaat stoffen; Deze gaan de tumoren als het ware verstikken. Kankercellen gaan namelijk tijdens hun ontwikkelingsfase een netwerk van bloedvaatjes ontwikkelen. Dit gaat de EGCG tegen, waardoor de groei en de werking minder snel zal gebeuren.



Maar waarom net groene thee? Wel, deze is veel rijker aan catechines dan zijn tegenhanger, de zwarte thee. Deze laatste gaat na de oogst van de theeblaadjes nog een fermentatieproces of gisting ondergaan. Hierbij gaan een groot deel van de catechines omgezet worden in andere stoffen. Groene thee ondergaat het gistingsproces echter niet. De blaadjes worden minimaal verwerkt, en zo aangeboden. De catechines blijven dus intact.

Er zijn geen “betere” soorten onder de groene thee. Indien je toch het maximum uit je blaadjes wilt halen, kan je eventueel zoeken naar Japanse groene thee. Deze is vaak kwaliteitsvoller dan de massaal aangeboden Chinese groene thee. Bij de aanschaf van groene thee, zou je bij voorkeur moeten gaan voor volledige blaadjes. Bij de thee in builtjes kan het zijn dat je inferieure kwaliteit krijgt. Vaak gaat het om gebroken blaadjes, oftewel het afval van de oogst.