headerphoto

Voordelen groene thee

voordelen groene theeDe voordelen van groene thee zijn alom bekend. Het is niet voor niets de op een na meest gedronken drank in de wereld, na water. Maar waarom is thee zo populair? Welke eigenschappen heeft het waardoor het zo goed is voor ons lichaam?

Thee werd door hoge Chinese geestelijken al eeuwenlang gebruikt om kleine kwaaltjes te bestrijden. Thee was dan ook niet de wijdverspreide drank die we nu kennen, het was voorbehouden voor hoge priesters en ambtenaren in de Chinese maatschappij. Later voerde men de thee uit naar Japan. Hier werd thee langzamerhand in gebruik genomen, voornamelijk in ceremonies zoals trouwfeesten of begrafenissen. De rest is geschiedenis.

De voordelen van thee komen door de zogenaamde catechines. Dit zijn chemische stoffen die in de theeblaadjes voorkomen. Bij verse theeblaadjes omhelst deze stof maar liefst 33% van het totale gewicht. Gaat men de thee een gistingsproces of fermentatie laten ondergaan, dan daalt natuurlijk de hoeveelheid catechines. Vandaar dus de bewering dat zwarte thee minder gezonde stoffen bevat dan groene thee.De catechines gaan in het lichaam een heilzame werking uitoefenen door het tegenwerken van de groei en ontwikkeling van schadelijke cellen. Onder meer kankercellen kunnen hierdoor geremd worden in hun groei. De anti-oxidanten aanwezig in groene thee gaan een effect hebben op de schadelijke vrije radicalen. Dit stimuleert de bloedsomloop.

In deze gehaaste tijden moet men ook opletten met de hoeveelheid stimulanten die men opneemt. In groene thee zit bijvoorbeeld slechts een fractie cafeïne vergeleken met koffie.

Tot slot wijzen we nog op het effect dat groene thee zal hebben op je metabolisme. Het metabolisme of stofwisseling zorgt ervoor dat voedingsstoffen omgezet worden in energie. Met andere woorden, je brandstof. Hoe sneller je stofwisseling dat kan, hoe sneller je opgenomen voedingsstoffen uit je lichaam verdwijnen. Vandaar dat groene thee vaak een essentieel element is van het voedingspatroon tijdens een regime of dieetperiode.