headerphoto

Gunpowder groene thee

gunpowder groene theeEen variant van groene thee die meer en meer aan populariteit wint is de zogenaamde gunpowder of buskruit variant. Deze merkwaardige naam heeft de thee te danken aan zijn manier van presentatie. Door het oprollen van de theeblaadjes in een klein balletje heeft het geheel wat weg van 18de eeuw buskruit. Vandaar dus de naam. Ook de kleur, een grijzig groen, deed denken aan buskruit en droeg bij aan zijn benaming.

Het verschil tussen groene thee en de zogenaamde zwarte thee, zit hem in het productieproces. Als men de thee lang laat fermenteren, bekomt men zwarte thee. Groene thee is verser, en bevat meer voedingsstoffen. Gunpowder thee in zijn unieke balvorm heeft dus ook al de goede eigenschappen van groene thee. Bij het toevoegen van warm water, gaan de balletjes openbarsten.

Gunpowder thee of ook wel parelthee genaamd, heeft een rokerige en ietwat grassige smaak. De balletjes worden tegenwoordig machinaal gerold, maar de duurdere kwaliteitsmerken zij nog steeds handgerold.Ook de Marokkaanse Touareg thee gebruikt gunpowder thee, na toevoeging van munt en suiker. Het is aangeraden om de thee niet te lang te laten trekken, anders kan de smaak al heel snel te bitter worden. Gebruik alleen zuiver water, zonder toegevoegde smaakstoffen en geen water dat een uitgesproken smaak heeft. Zo bekom je het beste resultaat, en zal je het maximum aan smaak uit je groene thee halen.

Voor de rest bevat gunpowder groene thee dezelfde goede bestanddelen die van groene thee een waardevolle toevoeging aan je levensstijl maken. Buiten de bekende anti-oxidanten die het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen, zitten er ook verschillende aminozuren of eiwitten in groene thee. Daarbuiten verschillende vitamines, waardoor je immuunsysteem een boost zal krijgen.

Kies je favoriete thee uit in een gespecialiseerde natuurwinkel. Hierdoor ben je zeker dat je kwaliteitsproducten koopt. Probeer zeker verschillende varianten uit, want het verschil in smaak is enorm!